onsdag den 21. november 2012

Karen Blixen

Karen Blixen blev født i 1885 på Rungstedlund i Nordsjælland.
I 1914 giftede Karen Blixen sig i Afrika med sin svenske halvfætter baron Bror von Blixen-Finecke. Sammen drev de en kaffefarm ved Ngong Hills under beskyttelse
Efter mange års økonomisk krise måtte farmen sælges i 1931.
Karen Blixen, der i 1925 var blevet skilt fra Bror Blixen, vendte tilbage til sit barndomshjem Rungstedlund i Nordsjælland. Her færdiggjorde hun de fortællinger, hun var begyndt på i Afrika. Hun skrev på engelsk I 1934 og gik under navnet Isak Dinesen. Bogen udkom i oversættelsen Syv fantastiske fortællinger i 1935. Senere er der kommet et stort antal værker, og Karen Blixen har vundet stor anerkendelse over hele verden.
Kunstnerens særlige skæbne samt forholdet mellem liv og skrift er et andet hovedtema, som bliver helt dominerende i hendes sidste samling, Skæbne-Anekdoter i 1958.
Karen Blixen var 28 år, da ægteskabet med Bror Blixen endelig gav hende mulighed for at undslippe det indelukkede kvinderegimente på Rungstedlund, der efter faderens selvmord i 1895 blev udøvet af moderen og den magtfulde moster Bess.
Årene i Afrika blev den centrale oplevelse i hendes liv, som beskrevet i den selvbiografiske Den Afrikanske farm i 1937 og suppleret i Skygger på Græsset i 1960. I det konventionsløse nybyggersamfund fik hun bedre mulighed for at udfolde sig i overensstemmelse med sit ubændige temperament. Hos de sorte folk på farmen fandt hun desuden en oprindelig livskraft og aristokratisk stolthed, som var gået tabt i det borgerlige Danmark.Efter Karen Blixen´s død blev et udvalg af hendes breve til familien udgivet med titlen Breve fra Afrika (1978). Sammenholder man de to versioner af Afrika-tiden, falder det i øjnene, i hvilken grad Karen Blixen komponerede sit liv i Den afrikanske farm.
Hendes økonomiske fallit og kærligheds tabet, da den britiske aristokrat Denys Finch Hatton (1887-1931) brød deres mangeårige forhold, er i  tilrettelagt som en tragedie med hende selv som den store tragedienne.
I brevene omkring 1925 kan man følge, hvordan det ustabile forhold til Denys Finch Hatton og farmens truende fallit førte til både selv opgør og skarpe bebrejdelser mod familien for en opdragelse, der havde ladet alle hendes evner ligge brak.
Karen Blixen på næsehornssafari i Kenya i 1918, et par måneder før hun traf Denys Finch Hatton. Foran hende syntes at ligge et liv som andre kolonisatorers med familieliv på kaffefarmen, vekslende med safarier og selskabelighed i Nairobi.Karen Blixen på Rungstedlund i 1960.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar